Üniversitemiz, Kabul Edilen TÜBİTAK 1001 Projesi ile Kastamonu’da Atmosferik Polen ve Sporları İnceleyecek

Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşan Üniversitemiz, bu alanda hazırlanan projelerine bir yenisi daha ekledi.

TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında “Kastamonu İlinin Farklı İklim Bölgelerinde Yer Alan Merkez, İnebolu ve Tosya İlçelerine Ait Atmosferik Polen ve Sporların İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından kabul edilerek, 3 yıl süreyle 1.250.000 TL destek almaya hak kazandı.

Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekanı ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Talip Çeter’in yürütücü olduğu projede Üniversitemiz Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Bani, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güney, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Erol ve Dr. Öğr. Üyesi Celal Demir araştırmacı olarak yer alıyor. Ayrıca Biyoloji bölümünden doktora öğrencileri Serhat Karabıcak ve Oktay Bıyıklıoğlu ve bir yüksek lisans öğrencisi bursiyer olarak görev alacak.

Desteklenen proje ile Kastamonu ili özelinde farklı iklim bölgelerinde yer alan Merkez, İnebolu ve Tosya ilçelerinin atmosferik polen ve sporların incelenmesi, bunların meteorolojik faktörlere göre değişimlerinin belirlenmesi ve alerji hastaların yaşam kalitesine etkilerinin tespit edilmesi amaçlanıyor.

Bu çalışma ile İnebolu ve Tosya ilçelerinin atmosferik polen ve sporları ilk kez tespit edilmiş olacak. Ayrıca bu çalışma, ülkemizde otomatik polen sayım cihazının kullanıldığı ilk çalışma olacak.

Kastamonu atmosferindeki alerjik etkilere sahip polen ve sporların yoğunluklarını gösterecek şekilde hazırlanacak polen ve spor takvimlerinin oluşturulması ile hassas bireylerin alerjik semptomlardan kaçınmalarına destek olacak bu çalışma ile ayrıca Kastamonu ormanlarındaki önemli türlerin polinasyon dönemleri belirlenerek Üniversitemizin Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanına ihtisaslaşma kapsamındaki çalışmalarına da katkı sağlanacak. Bunun yanı sıra atmosferdeki bitki patojeni mantarların spor yoğunluklarının ve yıllık takvimlerinin belirlenmesi sayesinde hem orman zararlısı mantarlar ile mücadelede hem de zirai mücadele konusunda ilgili kuruluşlara önemli bir kaynak veri oluşturulmuş olacak.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ihtisaslaşma sahamız ile ilgili bu projede ve çalışmada yer alan akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ederek, destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Ayrıca Rektörümüz, proje çalışmalarında kurumumuzu teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a da teşekkür etti.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir