Üniversitemizde “Batı Karadeniz Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Çalıştayı” Başladı

Üniversitemizin Turizm Fakültesi ev sahipliğinde “Batı Karadeniz Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı Çalıştayı” 15 Eylül 2023 tarihinde Turizm Fakültesi İstiklal Yolu Konferans Salonu’nda başladı.

3 gün sürecek çalıştayın açılış konuşmasını ev sahibi olarak Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen yaptı. Dekan Prof. Dr. Sökmen, tabiat turizmi alanında Kastamonu’yu dünyaya duyurulmasına yönelik yapılan çalışmaları anlattı.

Prof. Dr. Sökmen, Kastamonu Üniversitesi olarak ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak Kastamonu’ya değer katacak her türlü çalışmada yer alacaklarını dile getirdi. Gerek Avrupa Birliği gerekse farklı kuruluşlardan sağlanan desteklerle yapılan projeler ile Kastamonu için küçük ama kendinden emin adımlar attıklarını dile getiren Prof. Dr. Sökmen, bölge halkı ve akademisyenler ile el ele vererek Kastamonu’ya ve bölge ekonomisine katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Dekan Prof. Dr. Alptekin Sökmen’den sonra söz alan Turizm ve Kültür Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Onur Gözet açılış konuşmasında Pandemi sonrasında ülkemizde artan turist sayısına dikkat çekti.

Pandemi öncesinde faaliyete başlayan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)’nın pandemi döneminde güvenli turizm ilkesi ve Pandemi sonrasında sürdürülebilir turizm anlayışı ile faaliyetlerini gerçekleştiğini söyleyen Gözet, 2030 yılına kadar turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerin sürdürülebilir turizm standartlarına sahip olmalarını hedeflediklerini söyledi. Gözet, turizmde 12 ay boyunca ürün ve pazar çeşitliliğine yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı. İl tanıtım geliştirme programı çerçevesinde Kastamonu tanıtıma yönelik faaliyetlerinin de gerçekleştiğini söyleyen Gözet, Kastamonu ürün çeşitliliği açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Müdür Yardımcısı Gözet’in ardından söz alan TGA ürün Pazarlama Direktörü Ceylan Şensoy, TGA, tüm ürünlerin markaların bir araya getirildiği GOTürkiye platformu üzerinden çalıştıklarını dile getirdi. GO Türkiye platformu ile Ülkemizin tüm dünyada tanıtıldığını söyleyen Şensoy, bu platformda ülkemize has değerlerin, turizm destinasyonlarının, şehirlerde temin edilen ürünlerin tanıtımına ve markalaşmaya yönelik çalışmalara yer verildiğini ifade etti.  Bu platformda, sadece akademik ya da ekonomik faaliyetlere yer verilmediğini sosyal medya, dijital mecraların aktif şekilde kullanıldığını söyleyen Şensoy, belli temalarda oluşturulan rotalar ile Türkiye’yi etkin bir şekilde tanıtmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Direktör Şensoy’un ardından kürsüye çıkan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, Ormancılık ve Tabiat alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak Kastamonu üzerinde birçok alanda yapılan çalışmalara destek verdiklerini ifade etti.

Kastamonu turizm tanıtımına yönelik yapılan çalışmalarda Kastamonu Üniversitesi’nin oynadığı rolden büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Küçük, turizm rotaların belirlenmesi yakın şehirler ile bağlantı kurulması ve dijital turizm noktaları oluşturmada yapılan çalışmaların gelecekte de devam edeceğinim altını çizdi. 3 milli parka ev sahipliği yapan Kastamonu’nun Turizm Eylem planına ihtiyaç duyduğunu belirten Prof. Dr. Küçük bunu gerçekleştirmek için tüm paydaşlar ile çalışacaklarını ifade etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Küçük’ten sonra kürsüye çıkan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, Evliyalar şehri olan Kastamonu’nun tarih, din, deniz ve tabiat turizmi potansiyeli yüksek olan bir kent olduğunu söyleyerek, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerek Üniversiteden alınan akademik destekle Kastamonu’ya değer katmak istediklerini ifade etti.

Yurt, konuşmasında Kastamonu Belediyesi olarak Karadeniz kıyısında saklı kalmış Kastamonu’nun güzelliklerini tüm dünya ile paylaşmak istediğini söyleyerek Turizm alanında yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceklerinin altını çizdi.

Belediye Başkanı yardımcısından sonra söz alan Kırsal Kalkınma Uzmanı İsmail Şahinbaş, kırsal kalkınma olmadan Turizm bilincinin gelişmeyeceğini vurgulayarak, Turizmin gelişmesi için temelden kırsal kalkınmayı desteklemek gerektiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen programda oluşturulan oturumlarda çok sayıda akademisyen ve sektör temsilcileri Batı Karadeniz Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı’na yönelik çalışmalarını katılımcılar ile paylaştı.

Çalıştayın ikinci gününde iyi uygulamalar ve sürdürülebilirlik konuları ele alınırken son gün Kastamonu’da turizm noktalarını tespitine yönelik etkinlik gerçekleştirilecek.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir