Ormancılık ve Tabiat Turizminde İhtisaslaşan Üniversitemizden Ülkemiz Ormanlarının Sertifikasyonu İçin Akademik Destek

PEFC (Orman Yönetim Sertifikasyonu Onay Programı) dünyada en yaygın sertifikasyon sistemlerinden biri olup kendi belirlemiş olduğu orman yönetim standartlarına bağlı kalmak kaydıyla ülkelerin kendi orman yönetim standardını yazmasına izin vererek uygulayıcıya büyük kolaylık sağlamaktadır. PEFC dünya genelinde 1 milyondan fazla orman sahibinin üye olduğu, 81 ülkede  toplamda 280 milyon ha ormanlık alanda PEFC sertifikası bulunmaktadır.

Sertifikasyon programı kapsamında Orman Genel Müdürlüğü ilk defa 2010 yılında Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Aladağ Orman İşletme Müdürlüğünde başlatılan sertifikasyon çalışmaları ile bu güne kadar 14 Orman Bölge Müdürlüğünde toplam 8,27 milyon Ha orman alanını Orman Yönetim Konseyi (FSC) programına göre sertifikalandırılmıştı. 2023 yılında programa alınan Artvin ve Giresun Orman Bölge Müdürlüklerinin tamamlanmasıyla toplam sertifikalı orman alanı 9,33 milyon ha. ulaşmış olacak. Genel Müdürlük üretilen yuvarlak odun emvalinin yaklaşık %44’ü sertifikalı ormanlardan üretilmektedir.

Orman Genel Müdürlüğünde gerçekleşen toplantıya Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı Temsilcileri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Temsilcileri, üniversitelerden akademisyenler, TORİD Başkanı ve Üyeleri, UAB Başkanı ve Üyeleri, STK’lar, UNDP temsilcileri ve  çok sayıda OGM personeli katılım sağladı.

Genel Müdürlüğün kurucu üyeleri arasında yer aldığı dünyada en yaygın sertifikasyon sistemi olan PEFC’e (Orman Yönetim Sertifikasyonu Onay Programı) SOYDER (Sürdürülebilir Orman Yönetimi Ürün Ve Hizmetleri Belgelendirme Derneği) tarafından üye olunarak ülkemiz ormanlarının PEFC kapsamında sertifikasyonunun yapılabilmesi amacıyla kriter ve gösterge setleri hazırlanmış, bugün gerçekleşen toplantıda son şekli verilerek askı süreci başlatılması kararı alındı. ​

 

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir