İklim Değişikliğinin Orman Yangınlarına Etkileri: Yangın Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar Eğitimi Yapıldı

“Ormancılık ve Tabiat Turizmi” alanında ihtisas üniversitesi olan Üniversitemiz ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde 22 Haziran 2023 tarihinde Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda “İklim Değişikliğinin Orman Yangınlarına Etkileri: Yangın Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar” eğitimi yapıldı.

Eğitime, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, koordinatörümüz ve rektör yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Bölge Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, orman işletme müdürleri, mühendisler ve teknik elemanların yanı sıra koordinatörlüğümüzden Öğr. Gör. Mehmet Fırat Olgun katıldı. Eğitime toplam 60’dan fazla kişi katılım sağladı. Programa telekonferans yoluyla katılan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, orman yangınlarında eğitimin önemini vurgulayıp, bu konuda Üniversitemizin uzun yıllardır OGM’ye sağladığı desteklerden ötürü teşekkür ederek bu işbirliğinin gelecekte de sürmesini umut ettiğini belirtti.

İklim değişikliğinin ve giderek artan sıcaklıkların tehlikesinden bahseden Sönmezoğlu, orman yangınları ile mücadelede organizasyonun öneminden bahsetti. Orman yangınları esnasında teşkilatın sarf ettiği gayretin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Sönmezoğlu, aynı gayretin orman yangınları çıkmadan evvel de gösterilmesi gerektiğini hatırlattı. Üniversitemize ve koordinatörlüğümüze teşekkürlerini sunan Sönmezoğlu, eğitimin oldukça faydalı ve verimli olacağına dair inancını vurguladı.

Prof. Dr. Ömer Küçük, İklim Değişikliğinin Orman Yangınlarına Etkileri: Yangın Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar eğitiminde yangın öncesi ve yangın anında yapılan ve yapılması gereken çalışmalardan yanıcı madde yönetiminden, iklim değişikliğinin orman yangınları üzerindeki etkilerinden gelecek için yerel ve ülke bazında yangına hassas olan yerlerde yangın yönetim planlarının yapılmasının öneminden Kastamonu vb. yerlerde de uygun meteorolojik şartların olması durumunda büyük yangınların çıkabileceğine dikkat çekerek bu yönde organizasyon yapılanmasına gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca kullanılan en yeni teknolojilerin orman yangınları ile mücadeledeki etkinliğinden detaylı olarak bahsetti. Eğitim programı, yaşanan problemler ve çözüm önerilerinin belirtilmesi ve soru cevap kısmından sonra tamamlandı.