PROJE ÖZETİ

Yöresel mutfakların tanıtılmasında yazılı kaynaklar kadar dijital ortamlarında son derece etkili olduğu görülmektedir. Çünkü dijital dünya diye adlandırılan bir çağda yaşamak, hayatın her alanında interneti ve teknolojiyi kullanmayı gerekli kılmaktadır.

Yöresel mutfakların tanıtımı içinde, Instagram, Facebook, Youtube gibi dijital platformlar üzerinden paylaşılan tarif videoları ve resimleri, yöresel yemeklerin bilinme ve uygulanma düzeylerini arttırmaktadır. Bu proje kapsamında, da Kastamonu’nun yöresel yemek tanıtımlarının, profesyonel mutfak çekimleri gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün mutfak laboratuvarında gerçekleştirilecek kısa tarif videolarının, Youtube kanalı üzerinden yayınlanarak Kastamonu yerel mutfağının tanıtılması amaçlanmaktadır. Alınması planlanan teknik ekipmanlar (kamera, ışık seti, fon perde vb.) sayesinde profesyonel çekimler gerçekleştirilecek ve Kastamonu yöresel mutfağı çok daha hızlı ve etkili bir biçimde tanıtılmış olacaktır.

Proje kapsamında gastronomi ve mutfak sanatları bölümündeki öğretim elemanlarının da meslek içi eğitimlerle desteklenmesi amaçlanmaktadır. Çünkü popülaritesini yeni kazanan bu bölümün nitelikli ve profesyonel öğretim elamanı açığı hala devam etmektedir. Bölümdeki akademisyenlerin, pratikteki yeteneklerinin geliştirilmesi adına çeşitli mutfak kursları mevcuttur. Ancak piyasadaki ücretleri göz önüne alındığında, karşılanması zor bir maliyet ortaya çıkmaktadır.

Kastamonu Üniversitesi’ne yönelik 2018 yılında yapılan dış kalite değerlendirme ziyareti sonucunda yayınlanan raporda vurgulanan en önemli hususlardan birisi de “eğiticinin eğitimi” dir. Zira öğrencilerin en güncel ve sağlıklı bilgiye ulaşmasının temel yolu onları eğiten öğreticilerin de bu vasıflara sahip olmasıdır. Öğrenciler için iyi bir kariyerin başlangıcını, eğitimli ve donanımlı uzman kadrodan alınan eğitim, bilgi ve tecrübeler başlatır. Öğrenicinin aldığı eğitim seviyesi ne kadar kaliteli ise mezun olduğundaki tatmin düzeyleri de o kadar iyi olacaktır. Gastronomi bölümlerindeki esas kriterlerden biri de öğretim elemanlarının pratikteki becerilerinin kalitesidir. Hem aşçılık hem gastronomi bölümlerinde uygulama ağırlıklı bir eğitim söz konusu olduğu için, donanımlı bir atölyenin yanı sıra uzman ve donanımlı bir akademik kadro da temel ihtiyaçtır. Bölümden mezun olan öğrencilerin yerel halka, yerel piyasadaki işletme sahiplerine, esnafa, restoran çalışanlarına, profesyonel mutfak konusunda eğitim verebilecek düzeye ulaşmaları hedeflenmektedir.

Projenin Özgün Değeri

Projenin gerçekleşmesi ile Kastamonu yöresel mutfağının dijital platformda profesyonel çekimlerle tanıtılması sağlanacaktır. Ayrıca, uygulanması düşünülen eğitim programı sayesinde, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğretim elemanlarının teknik bilgi ve beceri düzeyi artacağından dolayı, bölümdeki öğrenciler için de pozitif etki yaratması beklenmektedir. Bu proje ile, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin nitelikli bir eğitim alması sağlanacak ve bu sayede bu bölümde yetişen gençlerin sektörün çok ciddi bir ihtiyacı olan nitelikli iş gücü potansiyeline katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Projenin Yaygın Etkisi

Proje ile, Kastamonu yöresel mutfağına yönelik yapılacak çekimlerin, youtube kanalı üzerinden yayınlanarak tanıtılması, ve bu tariflerin aynı anda pek çok kişi/kurum/kuruluş tarafından takip edilmesi, Kastamonu yöresel mutfağının etkili bir biçimde tanıtılmasında etkin bir rol oynayacağı düşünülmektedir. Ayrıca proje kapsamında, gastronomi ve mutfak sanatları bölümündeki öğretim elemanlarına verilecek meslek içi eğitimler, kendilerini geliştiren akademisyenlerin yetiştireceği öğrencilerin, mezun olduğunda sektördeki başarısını doğrudan etkileyecektir. Belli bir alanda uzmanlaşan şef adayları, iş hayatına atıldıklarında hocalarından aldıkları deneyim ve tecrübeleri, kendi iş hayatlarına yansıtabilecek ve öğrendikleri bilgi birikimlerini seçtikleri kariyer yolunda iş arkadaşlarına, personellerine ya da öğrencilerine öğretebileceklerdir. Ayrıca öğrenciler ezberleyen değil, bilgiyi yerinde öğrenen, teknolojiyi etkin kullanabilen, kendini geliştirebilen, yaratıcı ve takım çalışmasına yatkın özelliklere sahip olacaklardır. Ulusal ve uluslararası düzeydeki yarışmalarda ülkelerini ve mensubu oldukları üniversiteyi gururla temsil edebileceklerdir. Dışarıda ortalama 8.000- ile 43.000 arasında bir bedel ödeyerek alabilecekleri eğitimi Gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinde ücretsiz alabileceklerdir. Bu proje sayesinde eğitimcilerin alacakları çeşitli mutfak kursları ile profesyonel bir eğitim sağlanacağı için, öğrenciler de hiçbir ücret ödemeden, hocalarının bilgi birikimi ve deneyimlerinden istifade edebileceklerdir. Eğitimcilerin aldıkları profesyonel eğitimler sayesinde, yiyecek içecek sektörü ve bu sektörde çalışanlarda dolaylı yoldan bu eğitimlerin faydasını görebileceklerdir. Çünkü uzman kadrodan alınan eğitimlerle mezun olan öğrenciler çalıştıkları sektörlerde domino etkisi yaratacaklardır. Öğretim elemanlarının aldıkları profesyonel eğitimler sonucunda, yetiştirdikleri öğrencilerin, yerel halka, işletmecilere, aşçılara ve restoran sahiplerine destek verecek düzeyde olmaları, projenin sürdürülebilirliğinin önemine işaret etmektedir.