Merkezi Araştırma Laboratuvarımız TÜRKAK Akreditasyon Belgesi’ni Almaya Hak Kazandı

Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı (MERLAB), araştırma ve ölçümlerin uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu belirten Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Akreditasyon Belgesi’ni almaya hak kazandı.

Üniversitemizin 2020-2024 stratejik planında yer alan program ve laboratuvarların akredite olma hedefleri gerçekleşmeye başladı.

Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı, 14-15 Ocak 2021 tarihlerinde TÜRKAK tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda, TS EN ISO/IEC 17025:2017 Standardına göre Balda HMF Tayini ve Şeker Kompozisyonu (Glikoz, Fruktoz ve Sakkaroz) Tayini kapsamlarında akredite oldu.

Bölgemizde ilk akredite merkezi araştırma laboratuvarı olan MERLAB, bölgedeki bal üreticilerinin ihtiyaç duyduğu analizleri uluslararası kalite standartları ölçeğinde yapacak.

Teknik yeterliliğinin bir göstergesi olan “akredite laboratuvar” unvanı alarak ulusal ve uluslararası düzeyde analiz kalitesini tescilleyen Laboratuvarımızdan hizmet alanlara kaliteli ve güvenilir analiz imkânları sunulacak.

Ayrıca, Balda PH ve Asitlik Tayini, Diastaz Aktivite Tayini, Elektriksel İletkenlik Ölçümü, Nem Tayini ve Maltoz Tayini metotları için uluslararası yeterlilik testlerinden başarılı olan laboratuvarımızda, diğer analizlerle ilgili akreditasyon kapsam genişletme çalışmaları ise devam ediyor.

Akredite olunan analizler;

Laboratuvar Deney Adı Deneyi Yapılan Malzemeler/Ürünler Deney Metodu (Ulusal, Uluslararası Standardlar, işletme içi metotlar)
Kromatografi Laboratuvarı HMF Tayini

HPLC-UV Metodu