Üniversitemizde “Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Paneli Gerçekleştirildi

Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanlarında ihtisaslaşan Üniversitemiz ev sahipliğinde “Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli panel, 27 Şubat 2024 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleşti.

Panele; Vali Meftun Dallı, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün ile birlikte akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Saim Ateş’in yaptığı panelde, Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş Fabrika Direktörü Enüs Koç, Kronospan Orman Ürünleri Sanayi Tic. A.Ş Hammadde Tedarik Müdürü Ali Şahin, Kastamonu Ağaç İşleri İmal ve Satıcılar Odası Başkanı Hakan Küçükoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Akkuzu’nun yaptığı programda Kastamonu’nun ülkemiz orman varlığının %8’ine sahip olduğunu söyleyerek orman endüstrisinin genel endüstri içinde %40’a varan sektörel yoğunluğu ve yaklaşık %35’e varan sektörel cirosu ile şehir ekonomisinin lokomotif sektörü haline geldiğini ifade etti. Kastamonu’da Orman sektörünün MDF, yonga levha, parke, kontrplak, kereste, kapı, banyo-mutfak mobilyaları gibi çok çeşitli ürünlerin üretimini gerçekleştiren Orman endüstrisinin 7000 kişiye istihdam sağladığını dile getiren Prof. Dr. Akkuzu küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinde nesilden nesile aktarılan ahşap ustalık bilgisi ve deneyimi ile bölge ekonomisine katkı sağladığının altını çizdi. Dekan Prof. Dr. Akkuzu, “Orman endüstrisine yönelik sorunların ve çözüm önerilerinin ele alınacağı panelimizin çıktılarının mevcut sorunların çözümüne, sektörün ulusal ve yerel ekonomiye vermekte olduğu katkının artmasına ve bu alanda çeşitli iş birliklerine yol açmasına vesile olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akkuzu’nun ardından kürsüye çıkan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal konuşmasında, Kastamonu’nun Türkiye ormancılığında oldukça önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek orman varlığının sektör açısından avantaj sağladığını dile getirdi. Küçük, orta ve büyük işletmelerin alanlarında uzman deneyimli ekipleri ile hem iç hem de dış piyasada önemli bir yere sahip bulunduğunu söyleyen Rektörümüz, Kastamonu’da ağaç sektörüne yeni yatırımlar yapılması ve kalifiye personel yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Rektörümüz ayrıca, Kastamonu’nun ağaç ve orman ürünleri alanındaki başarısının sürdürülebilir olması için daha geniş alanlarda sektör ihtiyacını karşılayabilecek keresteye uygun orman yetiştirilmesi ve uygun alanların kısa zamanda ağaçlandırılması başta olmak üzere mevcut ve gelecek projeksiyonlarının, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin de etkilerinin dikkate alınarak bir planlama dâhilinde değerlendirilmesi hem sektörün hem de ormanların sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rektörümüzün ardından panelde ilk konuşmayı Kronospan Orman Ürünleri Sanayi Tic. A.Ş Hammadde Tedarik Müdürü Ali Şahin yaptı. Şahin konuşmasında, Orman Genel Müdürlüğü’nün ürettiği bu 25.000.000 metreküp odunun kullanılma alanlarına bakıldığında ana sektörlerde birincisi yonga levha, palet, mobilya, kontrplak sektörü gibi ana sektörler ve bunlara bağlı yan sektörlerin yükselişte olduğunun altını çizdi. Orman sektöründe ülkeye bir milyar doların üzerinde olduğunu vurgulayan Şahin, gerek Pandemi nedeniyle gerekse deprem nedeniyle insanların ihtiyaçların değiştiğini ahşap bungalov evlere olan rağbetin arttığını ifade etti. Yenilenen taleplere göre geri dönüşüm sektörlerinde hareketlilik getirdiğini belirten Şahin bu sektörlerin ihtiyacını karşılamak için gerekli personeli istihdam etmek için çalıştıklarının altını çizdi.

Şahin’den sonra kürsüye çıkan, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş Fabrika Direktörü Enüs Koç, Kastamonu’da orman sektöründeki gelişmelere dikkat çekti. Koç, konuşmasında sektörde var olan sorunlar hakkında şunları söyledi: “Mevcut ormanlardaki üretim ormancılık tekniğine uygun olarak mevcut ormanlardaki verimin ve üretimin artırılması talebimiz sektör olarak kızılçam kızılağaç, direk, kabak gibi türler için özel bir çalışma yapılmasıdır. Yine sektörden talebimiz, endüstriyel plan plantasyonlar başlığı altında OGM’nin mevcut çalışmalarına devam ettirmesini talep ediyoruz. Ayrıca hem kamu hem de özel mülkiyetteki alanlarda özellikle büyük bir işletmeler için özel bir teşvik mekanizması geliştirilmesini istiyoruz. Kurak alanlarda akasya gibi türler için genetik, ıslah ve doku kültürü üretiminin teşvik edilmesini istiyoruz. Avrupa Birliği, dünya ticaret örgütü ile tam uyum hedefimiz F, SC, FC gibi sertifikasyon uygulamalarını yaygınlaştırılması talebimiz var” diyerek ormancılık adına taleplerini dile getirdi.

Direktör Koç’tan sonra söz alan Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu panelde, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü olarak 170.000 hektar genç ormanın olduğunu söyleyerek son 25-30 yıl içerisinde gerek ağaçlandırma yoluyla gerek tabii gençleştirme yoluyla elde edilen genç ormanların bakımının ormancılıkta önemli bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Ayrıca Sönmezoğlu, konuşmasında ormanların bakımında en temel sorunun iş gücü sorunu olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “20-25 yıl önce her gün kapımıza onlarca insan ormanda kesim yapmak istediğine dair taleplerle gelirken, artık bu talepler tamamen minimize oldu ve kesin yapacak insan bulmakta çok zorlanıyoruz. Bulsak da insanlar artık eskisi gibi her türlü işi yapmıyor.” diyerek var olan orman bakımı konusunda yaşanan sorunları dile getirdi. Sönmezoğlu konuşmasında Ormanların korunmasına yönelik yasaların günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve orman işçilerine yönelik eğitim programlarının yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Sönmezoğlu’ndan sonra söz alan Kastamonu Ağaç İşleri İmal ve Satıcılar Odası Başkanı Hakan Küçükoğlu ise, 150’ye yakın imalatçı bulunduğunu dile getirerek bunların 47’sinin marangozluk işleriyle yaklaşık 45 işletmenin mobilya üretimi ile 40’a yakın küçük çapta işletmenin kereste ile ilgili olduğunu dile getirerek bu işletmelerde genel olarak kalifiye eleman sorunun olduğunu ifade etti. Küçükoğlu konuşmasında “Bilinçli ve ahlaklı eleman yetiştirmemiz lazım. Bireysel hizmet veren kuruluşlarımızı biz otomasyona nasıl çevirebiliriz? Adım adım işte üniversitemizden olsun, Entegre tesislerimizden olsun bu destekleri istiyoruz. Büyüyen işletmelerimizde ara eleman da açık açığımız çok. Mesela bir CNC tezgâhını kurduğumuzda burada çalışacak nitelikli elemana çok ihtiyaç var” sözleri ile sektöre sorunu dile getirdi. Küçükoğlu, ayrıca mevcut istihdama yönelik tersine göç, altyapı imkânlarının ve sosyal hayata yönelik yatırımlar ile göç eden nüfusu geri döndürülebileceğini söyleyen Küçükoğlu nitelikli elemana nasıl ulaşılabilir sorununa sektör akademi bürokrasi iş birliği ile çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Küçükoğlu’ndan sonra panelin son konuşmacısı olarak söz Alan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıklıoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde lise öğrencilerine eğitim vererek Ormancılık sektörüne ilişkin personel ihtiyacını karşılamak istediğini söyledi. Ormancılık eğitimi alan öğrencilerin kolayca istihdam edildiğini söyleyen Fındıkoğlu, iş yaşamında başarı kadar yenilgilerin de başarısızlıkların da olabileceğini ancak bunun çalışanları olumsuz etkilememesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından panel, soru-cevap kısmıyla devam etti. Panelin sonunda konuşmacı olarak katılan katılımcılara plaket takdim edildi. Panel, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.