Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğrencisi ve İhtisas Odaklı Girişimcilik Programı mezunu Buğra Çelebi ve ekibi İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından gelenekselleştirilerek her yıl düzenlenen “Tarım Gençlerle Yükseliyor” fikir yarışmasında Akıllı Tarım Kategorisi’nde; “Tarım Araçları için Modüler Piezoelektrik Sinir Sistemi Kiti” konulu proje fikriyle birincilik ödülüne layık görüldü.

Cumhuriyetin 100. yılında tarımın servetinin gençlerle birlikte dönüştürülmesini amaçlayan yarışma kapsamında “Akıllı Tarım”, “Çevre Dostu Tarım”, “Tarımsal Pazarlama, Markalaşma ve İletişim”, “Kırsal Kalkınma” ile “Bitkisel ve Hayvansal Üretim” konulu beş başlık altında ödüller sahiplerini buldu. Yarışma ile tarımda sürdürülebilirlik ve rekabet gücünü arttırmak adına çağdaş tarımsal uygulamaların geliştirilmesi, gençlerin tarım sektörüyle olan ilişkilerinin güçlendirilmesi ve onların tarımsal alanda yenilik sunacak, tarımın farklı çalışma alanları ile entegrasyonunu sağlayacak fikirler üretmeye teşvik edilmesi hedeflendi. Yarışmaya, Üniversitemiz Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nü temsilen katılan Buğra Çelebi liderliğinde, aynı bölüm öğrencisi Beyzanur Tekahlat, Şükrannaz Pekşen ve Havacılık Yönetimi Bölümü öğrencisi Halil İbrahim Şanal’dan oluşan “Blue Inventor Team” takımı “Tarım Araçları için Modüler Piezoelektrik Sinir Sistemi Kiti” başlıklı projeleri ile Akıllı Tarım kategorisinde birincilik ödülü kazandı.

Ödül töreni Fuar İzmir’de gerçekleştirilen 19. AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk fuarında yapıldı.  Ekip lideri Buğra Çelebi, projenin amacının tarım araçlarında yaşanabilecek olası sorunları önceden belirleyerek, bu sorunların yol açabileceği hasarları ve tehlikeleri engellemek olduğunu ifade etti. Bu sayede tarım araçlarının kullanım ömrünün artacağına ve bakım sürelerinin optimize edilerek tarımsal üretkenliğinde önemli ölçüde gelişeceğine dikkat çekti. Çelebi, destekleri için Kastamonu Üniversitesi özelinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Kastamonu Teknokent A.Ş.’ye sundukları fırsatlar için teşekkürlerini iletti.

Ayrıca Çelebi geçtiğimiz yıl Kastamonu Teknokent A.Ş. bünyesinde düzenlenen “İhtisas Odaklı Girişimcilik Programı” kapsamında eğitimlere katıldığını, bu sayede 3 adet ulusal patent başvurusunda bulunduğunu ve bunların erken yayın aşamasında olduğunu söyledi. Aldığı eğitimlerin gelişimine katkısını ifade eden Çelebi, Kastamonu Teknokent A.Ş. bünyesinde şirketleşme çalışmalarını sürdürdüğünü ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, öğrencilerimizden Buğra Çelebi ve ekibinin, İzmir Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Tarım Gençlerle Yükseliyor” fikir yarışmasında elde ettiği birincilik ödülünün Üniversitemizin başarılarına bir yenisini daha eklediğini belirterek, öğrencilerimizi tebrik etti.

Gençlerin tarım sektöründe başarıyla öne çıkması ve inovatif projelerle ödüller kazanmasıyla Kastamonu Üniversitesi’nin akademik ve araştırma alanlarındaki yüksek standartlarını vurgulayan Rektörümüz ayrıca, öğrencilerimizin bu tür başarılarıyla Üniversitemizin adını daha da ileriye taşıdığını ifade etti.

Buğra Çelebi liderliğindeki ekip üyelerine gelecekteki projelerinde başarılar dileyen Rektörümüz, Kastamonu Üniversitesi olarak öğrencilerin girişimcilik ve inovasyon alanındaki potansiyellerini desteklemeye devam edeceklerini belirtti ve öğrencilerimizi destekleyen akademisyenlerimize teşekkür etti.