Üniversitemizde Kastamonu Tabiat Turizmi Sempozyumu ile El Sanatları Sergisi’nin Açılışı Yapıldı

Kastamonu Tabiat Turizmi Sempozyumu, 22 Kasım 2021 tarihinde Üniversitemiz Turizm Fakültesi’nin ev sahipliğinde başladı. Sempozyumla birlikte Kastamonu Sanat İşleyen Eller Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi’nin hazırladığı El Sanatları Sergisi’nin de açılışı yapıldı.

5 gün boyunca sürecek Sempozyum, ilgili kadın kooperatifleri, ilçe belediye başkanları, Kastamonu turizminin önde gelen işletmecileri ve alanında uzman akademisyenler ile birlikte devam edecek.

Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen resmi açılış programına Vali Avni Çakır, Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, İlçe Belediye Başkanları, Rektör Yardımcılarımız, akademik ve idari personelimiz, sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarını yapan Vali Avni Çakır, “Kış dönemini en iyi şekilde değerlendireceğiz ve 2022 yılına çok güçlü gireceğiz. Tanıtımdaki eksiklerimizi gidereceğiz. Yol haritamızı belirleyeceğiz. Kastamonu’da aslında çok güzel şeyler oluyor.” dedi.

Ardından konuşan Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu; “Unutulmaya yüz tutmuş çok sayıda yemeğimiz var. Bunları açığa çıkarıp kayıt altına almamız lazım. Yine Üniversitenin de bu konuda bir çalışması var ve bunu daha öncede söylemiştim: Biz Turizm Fakültesi ile her türlü işbirliğine gitmeye hazırız. Her türlü araç ve gereci temin ederiz. Çünkü 3 bin 637 tane yerleşim yerimiz var. Çok büyük bir alan, çok geniş bir coğrafyamız var, yaşlı nüfusumuz da köylerde nispeten fazla. Onlardan unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi öğrenip mutlaka kayıt altına almamız gerekiyor.” diyerek, Üniversitemiz ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, “2018 yılını Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak geçirmemiz hareketlik sağladı ama hemen 2020’de hedefi yakalarız diye düşünürken koronavirüs ile karşı karşıya kaldık. Tüm Dünya’da olduğu gibi Kastamonu’da da bir duraklama yaşadık. Ama ben inanıyorum ki, ilerleyen süreçte hedeflediğimizin de üzerine inşallah çıkarız. Buna da tüm gönlümle inanıyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kastamonu Sanat İşleyen Eller Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi’nin hazırladığı El Sanatları Sergisi’nin açılış kurdelesi kesilerek, ziyarete açıldı.

Sergiyi gezen Vali Avni Çakır; “Son 6 aydır hem fakültemiz hem de kadın kooperatiflerimizin iş birliği ile ilimizde güzel etkinlikler olmaya başladı. Burada öncelikle Turizm Fakültesi Dekanımızı hem de kadın kooperatiflerinin kıymetli başkanlarını ve üyelerini tebrik ediyorum. Bu konuda Kastamonu Sanat İşleyen Eller Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi’nin sergileyecekleri el sanatları sergisi ile beraber hem el sanatlarının tanıtılmasında hem de yöresel ürünlerimizin en orijinal haliyle üretilmesi ve pazarlanmasında çok ciddi çabaları var ve biz de Valilik olarak bu çabaları elimizden geldiğince destekliyoruz.” dedi.

Programın öğleden sonraki bölümünde Kastamonu Tabiat Turizmi Sempozyumu oturumları gerçekleştirildi.

Sempozyumun ilk oturumu, Kadın Kooperatiflerinin Paneli ile başladı. Sempozyumda yerel kalkınmada kilit öneme sahip kadın kooperatiflerinin faaliyetleri, rolleri ve karşılaştıkları güçlükler ele alındı.

Kadın kooperatifleri temsilcilerine Turizm Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen tarafından plaket takdimi yapıldı. 5 Gün boyunca devam edecek olan sergi ve sempozyumlar ilgililerini bekliyor.