Kestane Balı Üretimi Eğitimi Tamamlandı

Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliği ile Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda “Kestane Balı Üretimi Eğitimi” düzenlendi.

Eğitim programının açılışına Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Arı Yetiştiricileri Birliği Şube Başkanı Ahmet Erden, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu ve çok sayıda üretici katıldı.

Eğitim programın açılışında konuşan Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, üreticilere hitap ederek; “Orman teşkilatları olarak arıcılığa ev sahipliği gibi bir konumumuz var. Kurum olarak sizleri ne kadar desteklesek az diye düşünüyorum. Bu konuda emin olun şu ana kadar yaptıklarımızdan daha fazlasını yapmak istiyoruz. Yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz, farkındayız. Bu konuda tüm arkadaşlarımızı sizlerin daha iyi ortamlarda, daha fazla bal üretimi yapacak şekilde, ormanlarımızın yönetilmesi konusunda tüm ekibimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda siz kıymetli üreticilerimizin bize sunacağı her türlü projeyi, her türlü öneriyi ciddiyetle ve önemle dikkate alacağımızı, sizlerin yaptığınız mesleği daha da geliştirebilmeniz konusunda her türlü desteğe hazırız” dedi.

Kastamonu’nun en fazla kestane ormanlarına sahip olan bir il olduğunu vurgulayan Sönmezoğlu; “Takriben 17 bin hektar civarında kestane ormanlarımız var. Bu ormanlar hem kestane meyvesinin üretimi hem de kestane balı üretimi konusunda çok daha etkin ve çok daha geniş üretim kapasitesine erişebilir. Bu konuda sizler farklı farklı yerlerde kendi imkânlarınızla bu faaliyeti sürdürüyorsunuz. Başta Kastamonu Üniversitemiz, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve kıymetli hocam Prof. Dr. Ömer Küçük bu çalışmaları çok önemsiyor.

Ormanların korunması, geliştirilmesi, ormanların doğa turizmine yönelik hizmetlerinin artırılması ve geliştirilmesi, odun dışı orman ürünlerinin üretimi konusunda daha yeni yaklaşımlar, daha güzel uygulamalar yapılabilmesi, sizlerin ve bizlerin bilgilendirilmesi, daha bilinçli bir şekilde bu işlerin ve hizmetlerin yapılabilmesi noktasında çok büyük gayretleri var. Cumhurbaşkanlığımızın da bu konuda Üniversitemizi ve Orman Bölge Müdürlüğümüzü görevlendirdiğini, bu konuda bizi desteklediğini bilmenizi istiyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte, pandemi şartlarının daha normalleşmesiyle birlikte sahada daha fazla işbirliği yaparak, sizlerin beklentilerini azami ölçüde karşılayarak; inşallah arıcılığı, bal üretimini daha da geliştirmek, Türkiye’de daha saygın ve önemli bir yer elde etme konusunda hep birlikte daha güzel işler yapabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Fahri Sönmezoğlu, hali hazırda bölgede tescillenmiş 8 tane Bal Ormanı olduğunu söyleyerek; “Takriben bin hektarlık bir orman alanını bu iş ve hizmetler için ayırdık. Önümüzdeki süreçte hep birlikte daha fazla faaliyet yürütmeyi hedefliyoruz.  Bu konuda hep birlikte daha güzel çalışmalar yaparak, Kastamonu’yu bal üretim merkezi yapmalıyız. Türkiye’nin en kaliteli balını üretildiği bir yer olabiliriz. Geniş ve sarı ormanlarımızı çok daha fazla bal üretebiliriz.

En büyük hedefimiz ve amacımız Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük bal üretim ormanını bu topraklarda kurmak olduğunu belirten Sönmezoğlu, “Bu konuda da sürekli araştırma yaptığımızı bilmenizi istiyoruz.

İnşallah en güzel projeleri yaparak, ülkemizin ve Kastamonu’muzun daha iyi noktalara gelmesini, Kastamonu’nun bal üretiminde Türkiye’de hak ettiği yere gelmesi ve üreticilerimizin gelirlerini daha yükseklere çıkartılmasına vesile olabiliriz” şeklinde konuştu.

Ormancılık ve Tabiat Turizm İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük; Arıcılığın dünyada en yaygın yapılan tarımsal faaliyetlerden biri olduğunu söyleyerek; “Bal ve arı ürünleri çalışmalarını hep birlikte daha ileriye taşıyacağız. Bal üretimi noktasında bakıldığında dünyada kovan başı bal miktarı ortalama 20 kg’dır. İlimizde maalesef bu miktar oldukça düşük. Yıllar itibariyle değişmekle birlikte 8-11 kg. civarında değişiyor. Ülkemiz ortalaması 16 kg’dır. Burada ilk önce bir hedef belirlememiz gerekiyor. Sayın Orman Bölge Müdürümüz; ‘Değil Türkiye’nin, dünyanın en büyük, en kaliteli, en nitelikli Bal Ormanı’nı gelin beraber kuralım’ diye ifade ettiler. Üniversite olarak bu konuda çalışma içerisindeyiz. Bal ormanımızın niteliği, çeşitliliği, kalitesi, sahip olduğu otsu, odunsu bitkilerin varlığı, çiçeklenme döneminin uzunluğu bize üretilecek bal miktarının yanı sıra bal kalitesinin de artacağını işaret ediyor. Dolasıyla bizim ilk hedefimiz kovan başı üretilecek bal miktarının en az Türkiye ortalaması olan 16 kg’a çıkması olmalıdır. Ardından bu hedefimiz, Türkiye ortalaması üzerinde bir il olarak bal üretimini gerçekleştirmeyi hedeflememiz gerekiyor. Bunun yanında sadece bal değil, propolisinden tutun arı sütüne kadar diğer arı ürünlerini de çok önemsiyoruz. Bunlar aynı zamanda ürün çeşitliliği demek, nitelikli ürün demek, katma değer ürün demek ve sizin bal üretiminde karşılaştığınız işletme maliyetinin düşmesi, karlılığınızın artması demek, piyasada rekabet edebilirliğinizin artması demek. Üniversite olarak sizlerin yanındayız” diye konuştu.

Akredite olan MERLAB’da bal analizinde bölgede tek araştırma laboratuvarına sahip olduklarını söyleyen Prof. Dr. Küçük; “Burada yapılan her türlü analiz ve testler ulusal ve uluslararası akreditasyon belgesiyle belgelendiriyor.  Bu belge her türlü şartlarda her türlü ortamda satışa sunabileceğinin belgesidir. Bu imkanın bal üreticilerimiz tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Hali hazırda balın kalitesi nedir, öncelikle bunu net olarak bunu ortaya koyabileceğiz. 2’ncisi bu standardı daha yukarıya nasıl taşıyabiliriz, markalaşarak piyasa ile nasıl rekabet edebiliriz. Burada sahip olduğumuz ekosistemle biz ürettiğimizin çok daha kalitelisini ve çok daha fazlasını üreteceğimize inanıyoruz. Bu konuda üniversitemiz bünyesinde halihazırda ormancılık ve tabiat turizmi sahasında 3 tane şirket kurulmuş durumda. Bu şirketlerin bir tanesi TÜBİTAK’ın destekleriyle bal üretimiyle alanıyla ilgili kuruldu. Hem Yüksek Öğretim Kurumumuz, hem Tarım ve Orman Bakanlığımız, hem de Cumhurbaşkanlığımız burada yapılan işleri yakından takip ediyorlar. Yakın zamanda Cumhurbaşkanlığımızdan bir heyet bizzati buraya ziyarete gelecek.” dedi.

Kapılarımız her daim bal üreticilerine açtıklarını belirten Prof. Dr. Küçük, “ Kestane balında markalaşmada bir adım öte gitmeliyiz. Kestane ormanlarının yayılışı ve kalitesi bakımından Kastamonu Türkiye’de ilk beşte. Hem patent hem markalaşma konusunda adımlar atılmıştır. Marketlerde Kastamonu markalı olarak sadece bal değil, arı ürünlerinde yer almasını istiyoruz. Üniversite olarak bu noktada mevcut eğitimlerimizi de devam ettirme arzusundadır. Bu konuda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal her türlüğü desteği bizlere sağlamaktadır.” dedi.

Konuşmaların ardından Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERLAB) Öğretim Görevlisi Merve Zurnacı, TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2017 Standardına göre Balda HMF Tayini ve Şeker Kompozisyonu (Glikoz, Fruktoz ve Sakkaroz) tayini kapsamlarında akredite olan MERLAB’ın çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Bilgilendirme sunumunun ardından Oturum Başkanlığını Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Akkuzu’nun yaptığı “Kestane Balı Üretimi Eğitimi” programına geçildi.

İlk olarak konuşan Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Hendek Ertop bal çeşitleri, Türkiye ve Kastamonu’nun bal üretimindeki yeri, Kastamonu balının özellikleri ve tescili konuları üzerinde durduktan sonra “Kestane Balının Kalitesi ve Ayırt Edici Özellikleri” üzerinde kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Çeter “ Kestanenin Tozlaşma Biyolojisi ve Kestane Balının Palinolojik Özellikleri” konulu sunumunda kestanenin sınıflandırılması, yayılışı, tozlaşma, kestanenin polen yapısı ve kestane balının palinolojik özellikleri konuları üzerinde durdu.

“Arıların Paraziter Hastalıkları” başlıklı sunumu gerçekleştiren Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mübeccel Atelge nozemosis, amoebiasis, varroosis ve diğer paraziter hastalıklar ile ilgili detaylı bilgiler sundu.

Kastamonu arı yetiştiricilerini temsilen Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden “Kestane Balının Üretimi, Mevzuatı, Yönetimi ve Konaklaması” başlıklı sunumu çerçevesinde Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği’nin kuruluşu, Birliğin faaliyetleri, konaklama, bal üretimi ve arıcılık sektörünün sorunları vb. konular üzerinde bilgilendirmede bulundu.

Son olarak Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Ünal’ın “Kestane Ormanlarının Kastamonu’daki Yayılışı, Hastalıkları ve Mücadelesi” konusundaki sunumunu takiben Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü Murat Nuri Baykalı başta kestane gal arısı ve biyolojik mücadelesi olmak üzere zararlılar ile mücadele uygulamaları üzerinde bilgiler verdi.

Konuşmacılar sunumları sonrasında konu ilgili katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Konuşmacıların ardından Oturum Başkanı Prof. Dr. Erol Akkuzu, sunumlar hakkında değerlendirme ve teşekkür konuşması gerçekleştirdi.

Eğitim programı, eğiticilere teşekkür belgelerinin takdimi ve katılımcılara ise katılım belgelerinin takdimi ile son buldu.