“Kastamonu Muhteşem Tabiatı ile Ziyaretçileri Kendine Hayran Bırakıyor”
Kastamonu köklü tarihinin yanında yemyeşil muhteşem bir coğrafyaya sahip. Türkiye’de orman alanlarının yoğunluğu itibarıyla ilk sıralarda yer almakta. En önemli milli servetimiz olan doğal güzelliklerin korumada öncelikli alanları içinde Kastamonu tabiat parkları ve milli parkları geliyor. Yaklaşık %70’i ormanlarla kaplı Kastamonu’da 3 tabiat parkı, 3 milli park bulunuyor.
Sahip olduğu coğrafi konum ve iklimi sayesinde çok çeşitli bitki ve hayvan zenginliğini barındıran Kastamonu’nun bu zenginliği, lezzet dolu mutfağına da yansımış. İl sınırları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan flora ve fauna zenginliğinin yanı sıra çok sayıda kanyon, şelale ve mağaraları ile doğaseverleri adeta davet ediyor.
Kastamonu, hem tarihi ile hem de doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekliyor.
Kastamonu; dağları, ovaları ve sahilleri ile doğanın en güzel yönlerini yansıtıyor ve kültürel zenginliğiyle de ziyaretçilerini şaşırtmayı başarıyor. Büyük şehirlerin karmaşasından uzak huzurlu bir atmosfer sunan Kastamonu, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olarak görülüyor.
Çağlar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Kastamonu’nun güneyinde Ilgaz Dağları ve kuzeyinde Küre Dağları uzanıyor. Hala geçmişten gelen ruhu yaşatan bir atmosfere sahip olan şehir, Osmanlı’dan günümüze ulaşmış olan mimari eserler ile tarihe tanıklık ediyor.
Tüm bu doğal zenginliklere ev sahipliği yapan Kastamonu, doğa kulüpleri, gezi dernekleri ve aynı zamanda yerli yabancı turistlerin de ilgi odağı haline geldi. Bölgede gezi yapan Ankara Doğa Gezginleri Derneği Spor Kulübü (GEZGİNDER) , 1998 yılında Ankara’da kurulmuş ve 2012 yılında Spor Kulübü tescilini almış. Aynı zamanda dağcılık branşında Türkiye Dağcılık Federasyonu kulübü olarak da faaliyet göstermekte. Hafta sonu Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar ve Cide sınırları içerisinde bulunan Küre Dağları Milli Parkını ziyaret eden kulüp üyeleri bölgenin tabiatına hayran kaldıklarını belirttiler.
Kastamonu Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında paydaşların destekleri bölgede tabiat turizmini geliştirmek üzere çeşitli projeler yürütüyor.
Pınarbaşı Belediye Başkanı Şenol Yaşar, Valla kanyonu ile ilgili yaptığı açıklamada “Doğal güzelliği ile harika bir kanyon. Kanyon sporu yapanların geçmek için heyecan duydukları ve geçtikten sonra büyük keyif aldıkları bir kanyon.” dedi. Valla Kanyonu’nun derinliğinin yer yer 1100 metreyi bulduğuna dikkati çeken Yaşar, “Valla Kanyonu gerçekten Türkiye’nin dünyaya armağanı dediğimiz Pınarbaşı ilçesinde bulunan, derinlikte dünyanın ikinci büyük kanyonu. Kanyon görmek için Amerika’nın Arizona’sına gitmenize gerek yok. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine gelmeniz yeterli.” ifadesini kullanarak tüm doğaseverleri ilçeye davet etti.
Kaynak: Akvim TV