Ormancılık ve Tabiat Turizmi sahasında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünü yaptığı Erasmus+ Gençlik Katılımı Faaliyeti (KA154-YOU) kapsamında desteklenen “İklim Vizyonu: Geleceğe Yönelik Politikalar” projesinin “Eğitim Etabı” tamamlandı.

Daday İksir Resort Town’da gerçekleştirilen eğitim etkinlikleri 17 Kasım 2024 Pazar günü açılış ve tanışma programının ardından proje yürütücüsü Öğr. Gör. Berkan Güngör’ün “İklim Değişikliği, Doğa ve Türkiye” dersi ile başladı. Ardından Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi Müzik Öğretmeni Yıldıray Yılmaz’ın yürüttüğü “İklimin Bestesi” etkinliğinin ilk etabı gerçekleştirildi. Aynı gün öğle yemeğinden sonra ise proje katılımcıları, Azdavay Çatak Kanyonu ve Pınarbaşı Horma Kanyonu’nu ziyaret ettiler.

Projenin ikinci gününün ilk dersinde, 18 Kasım Pazartesi günü orman yangınından etkilenen Taşköprü Kırkçam mevkiindeki ormanlık alanı ziyaret edildi. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Küçük tarafından sahada bulunan proje ekibine; ‘Orman Yangınları ve Alınması Gereken Tedbirler’ başlıklı eğitim verildi. Ekibe Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü’nden Kırkçam Orman İşletme Şefi Mehmet Oral ve Çiftlik Orman İşletme Şefi Erdi Sefa Şahin eşlik etti. Ardından Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Tekin, Ekolojik Girişimcilik dersi ile katılımcıları bilgilendirdi. Günün sonunda ise Peterez Kimya kurucusu Merve Kavasbaşıoğlu, proje katılımcıları ile birlikte Atık Yağdan Sabun Üretimi atölyesini yürüttü.

19 Kasım Salı, projenin üçüncü gününde proje ekibi ve katılımcıları Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nü (AFAD) ziyaret etti. Burada İl Müdürü Dr. Suat Tüfekci tarafından İklim Değişikliği Temelli Afetler dersi yürütüldü. AFAD’taki dersin ardından Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miraç Aydın ile beraber proje ekibimiz sel afetinden olumsuz etkilenen Bozkurt ilçesini ziyaret etti. Burada da selin hasarları ve gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmaları yerinde incelendi.

Dördüncü güne gelindiğinde, 20 Kasım Çarşamba günü Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Ulusoy, günün ilk dersinde Sürdürülebilir Tüketim ve Sürdürülebilir Yatırımı anlattı. İkinci derste ise yine Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eray Aktepe, İklim Değişikliğinde Yönetişim, Yerel Yönetimlerin Rolü ve Gençlik hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Öğle yemeğinin ardından proje ekibi ve katılımcıları Daday’da bulunan Yumurtacı Göleti’ne giderek Daday Belediyesi iş birliği ile çevre temizliği etkinliği gerçekleştirdi. Ardından tekrar otele dönen katılımcılar Kastamonu AFAD İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Sel Afeti, AFAD Gönüllülüğü, Yangın Söndürme Uygulaması ve Çadır Kurma etkinliklerine katıldılar. Günün sonunda ise Kastamonu AFAD tarafından uygulanan bilgi yarışması sonucunda dereceye giren katılımcılara çeşitli ödüller verildi.

Projenin eğitim etabının beşinci ve son gününde, İksir Otel Resort Town yetkilileri tarafından proje katılımcılarına uygulamalı doğal çiftlik hayatı deneyimi gerçekleştirildi. Ardından Daday Kaymakamlığı’na ait olan Daday Atlı Terapi ve Binicilik Merkezi ziyaret edildi ve burada katılımcılar binicilik faaliyetlerinde bulundu. Akabinde Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Tor ve Sarıkonak Kadın Kooperatifi üyeleri iş birliğinde “Ekolojik Baskı: EcoPrint” atölyesi gerçekleştirildi. Günün son etkinliğinde ise Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi Müzik Öğretmeni Yıldıray Yılmaz, “İklimin Bestesi” adlı etkinlikte proje katılımcıları ile oluşturduğu koro ile yine sözleri proje katılımcıları tarafından yazılan ve Yıldıray Yılmaz tarafından bestelenen İklimin Bestesi’ni seslendirdi ve bu performans yayımlanmak üzere kayda alındı.

Projenin eğitim etabı, katılımcılara iklim değişikliği ve çevresel sorunlar konusunda bilgi ve deneyim kazandırarak farkındalık oluşturdu. Eğitim sonunda, katılımcılar çevresel mücadele ve sürdürülebilirlik konularında hem teorik hem de pratik bilgi edindiler. “İklim Vizyonu: Geleceğe Yönelik Politikalar” projesi, gençleri ve paydaşları iklim değişikliğiyle mücadelede aktif olmaya teşvik ederek başarılı bir şekilde tamamlandı.