Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 18 Kasım 2024 tarihinde “Arı Sağlığı, Arı Ürünleri ve Koloni Yönetimi” paneli düzenlendi. Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşen panele, Kastamonu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, arıcılar, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.
Panelin açılışında konuşan Üniversitemiz Orman Fakültesi Öğretim Üyesi ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabri Ünal, arıcılığın çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu tür etkinliklerin bilgi ve deneyim paylaşımını güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Üniversitemizin bölgedeki tarım ve orman alanlarına sağladığı katkılardan bahsederek, arı sağlığı, arı ürünleri ve koloni yönetimi gibi temel konularda yapılan panel ve eğitimlerin sektördeki profesyonellere ve arıcılara yeni ufuklar açacağına inandığını söyledi. Kastamonu İl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar ise arıcılığın bölge ekonomisi için önemli bir sektör olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin sektörü daha ileriye taşımak adına büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, Türkiye’nin dünya çapındaki arıcılık ve bal üretimi sıralamalarındaki yerini anlatarak, özellikle çam balı üretiminde dünya lideri olduğumuzu ifade etti. Ayrıca, kestane balı üretiminin Kastamonu bölgesi için büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek, sektöre yönelik devlet desteklerinin artırılacağını ve 2024 yılı için arıcılara sağlanacak desteğin 1,1 milyar TL’ye ulaşacağını söyledi. Bu desteklerin kovan başına yapılan katkı ile 190 TL’ye kadar çıkacağı bilgisini verdi.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük ise, Kastamonu Üniversitesi’nin arıcılık sektörüne verdiği desteği ve sektördeki gelişmeleri desteklemeye yönelik çeşitli projeler yürüttüklerini belirtti. Ayrıca, Kastamonu balının markalaşması konusunda attıkları adımları ve Üniversitemizin sahip olduğu akredite laboratuvarlarla arı ürünlerinin kalite kontrolü üzerine yaptıkları çalışmaları aktardı. Üniversitemizin ihtisaslaşma sahasındaki çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Küçük, arıcılık gibi stratejik sektörlerde derinlemesine bilgi üretmeye yönelik çalışmaların, arıcılık sektörünü ileriye taşıyacak önemli bir rol oynadığını vurguladı. Katma değerli ürün üretimi konusunda da yatırımların artması gerektiğine dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından panelin ilk oturumunun başkanlığını yapan Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sabri Ünal, Kastamonu’nun doğası, iklimi, toprağı, kestane varlığı ve zengin flora çeşitliliği ile bal üretimi için son derece uygun bir il olduğunu belirtti. Ancak, mevcut bal üretiminin oldukça düşük olduğunu, çiçek balının kovan başına yıllık sadece 10 kilo, kestane balının ise 2 kilo civarında olduğunu ifade etti. Çam balı üretiminde Türkiye’nin dünya üretiminin yüzde 90’ını sağladığını, ancak kestane balında da benzer bir başarıyı yakalamak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, bu düşük verimin nedenlerini araştırmak amacıyla çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, bu konuda yapılacak panelde sorulara yanıt arayacaklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından panelde konuşmacı olarak yer alan Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu “Arıcılığa genel bakış, sorunlar ile çözüm önerileri” başlıklı sunumunda, arı sağlığı ve koloni yönetimi konusundaki küresel gelişmeleri paylaştı. Türkiye’nin kovan varlığı ve bal üretimi açısından önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Tanrıkulu, Kastamonu’nun zengin flora çeşitliliğiyle bal üretiminde daha fazla söz sahibi olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, arıcılıkla ilgili karşılaşılan en büyük sorunlardan birinin hırsızlık olduğunu vurguladı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar, “Koloni Yönetimi” başlıklı konuşmasında verimli ve sürdürülebilir koloni yönetimi için gerekli yöntemleri aktardığı bir sunum yaptı. Üniversitemiz Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Polat ise “Arıcılık Ekonomisi ve Pazarlama” başlıklı konuşmasında arıcılıkla ilgili ekonomik faktörler ve pazarlama stratejileri üzerine bilgiler sundu.
Panelin öğleden sonraki oturumlarında, alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri sunumlar devam etti. Prof. Dr. Erol Akkuzu başkanlığındaki ikinci oturumda, Doç. Dr. Ayşe Ebru Borum “Arı Hastalıkları ve Zararları ile Mücadele” konusunu ele aldı. Ardından, Prof. Dr. Sabri Ünal, “Kestane Gal Arısı Yayılışı ve Ekolojisi” üzerine bir konuşma yaptı. Uğur Şahin ise “Kestane Gal Arısı ve Bölge Uygulamaları ile Zararlı Yönetimi” hakkında bilgiler sundu. Prof. Dr. Talip Çeter’in moderatörlüğündeki üçüncü oturumda ise, Prof. Dr. Nevzat Artık “Arı Ürünlerinde Mevzuat ve Gıda Güvenliği” konusunu işledi. Doç. Dr. Müge Hendek Ertop, “Arı Ürünlerinin Fonksiyonel Özellikleri” hakkında katılımcılara bilgi verirken, Prof. Dr. Mahmut Gür ve Prof. Dr. Talip Çeter, “Arı Ürünlerinde Yapılan Analizler ve Kalite Tespiti” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Panel, arıcılık sektörünün geleceği ve karşılaşılan zorluklara yönelik çözüm önerilerinin tartışılmasıyla sona erdi.