Sürdürülebilir Biyoekonomiye Geçiş Sürecinde Oduna Dayalı Sanayi Sektörünün Geleceğine İlişkin Diyalog Toplantısı Üniversitemizde Gerçekleşiyor
Üniversitemizin ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, UNECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Biyoekonomiye Geçiş Sürecinde Oduna Dayalı Sanayi Sektörünün Geleceğine İlişkin Diyalog Toplantısı”nın açılışı, 21 Eylül 2023 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi’nde yapıldı.
3 gün sürecek çalıştayın açılış toplantısına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Temsilcisi Florian Steine, FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekçi, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Birleşmiş Milletler ile sektör temsilcileri ve uzmanlar katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasında kürsüye ilk çıkan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, orman yangınlarını önlemek için canını feda eden orman çalışanlarını anarak söze başladı. Konuşmasında iklim değişikliğinin orman üzerindeki etkisine dikkat çeken Karacabey, orman varlığını en çok arttıran Avrupa ülkesinin Türkiye olduğunu vurguladı. 7 milyar fidanı toprakla buluşturma hedefi olduğunu söyleyen Karacabey konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Özellikle iklim değişikliğinin etkilerinin daha fazla hissedilmeye başlandığı günümüzde orman ekosisteminin sunduğu ürün ve hizmetlerden sadece ahşap ham maddesinin sürdürülebilir yönetimi değil, ormanların temiz havanın, temiz ve bol suyun da kaynağının olduğu en önemli karbonhidrat alanı olduğu, en önemli yenileme alanının olduğu, biyolojik çeşitliliğin ve yaban hayatının merkezi olduğu gerçeğin her geçen gün daha fazla ortaya çıkıyor”.
“Orman ürünlerinde sürdürülebilirlik önemli”
Orman Genel Müdürü Karacabey’in ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, konuşmasında Tabiat Turizm ve Ormancılık alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi’nin ormancılık alanında uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu ifade etti. Ayrıca Rektörümüz, iklim krizi nedeniyle azalan kaynaklarının idareli kullanılmasının önemli olduğuna dikkat çekerek yaşamın her alanında sürdürülebilir politikaların izlenmesi gerektiğini ifade etti. Orman kaynakları yönetiminde, odun üretiminin yanı sıra odun dışı orman emvalinin üretimi de giderek önem kazandığını dile getiren Rektörümüz, endüstri ihtiyaçlarını karşılamak için değişen iklim şartlarını da dikkate alan endüstriyel ağaçlandırmalar ve hızlı gelişen ağaç türlerinin potansiyellerinin değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca Rektörümüz, oduna dayalı endüstrilerde döngüsel biyo-ekonomini uygulaması fırsatlarının değerlendirilmesi için iş birliğinin hayati olduğunun altını çizdi.
Bozulmuş arazilerin, 2020 ila 2050 yılları arasında eski haline getirilecek
Rektörümüzden sonra açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, ormanların gezegenler için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Gutu, iklim değişikliğinin yıkıcı etkisini azaltılmasında, gıda sistemlerinin korunmasında, biyoçeşitlilik kaybı ile mücadelede de ormanların önemli bir unsur olduğunun altını çizdi. Gutu, “Bu arada ağaçlandırma çalışmaları yoluyla bozulmuş arazilerin eski haline getirilmesi, 2020 ila 2050 yılları arasında atmosferden yılda 1,5 gigaton karbondioksite eş değerine kadar bunun uzaklaştırmasını sağlayacaktır.” İfadesiyle konuşmasını tamamladı.
Türkiye, Avrupa’da çok çeşitli orman ürünlerinin önemli bir üreticisi ve tüketicisi rolündedir”
Gutu’nun ardından kürsüye çıkan Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Temsilcisi Florian Steine, Türkiye’nin ormanlar ve orman ürünleri açısından bölgede kilit öneme sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin Avrupa’da çok çeşitli orman ürünlerinin önemli bir üreticisi ve tüketicisi rolünde olduğunun altını çizdi. Türkiye’de yıllar içerisinde çok sayıda can kaybının yaşandığı ve geçim kaynaklarının yok olduğu çok sayıda ciddi doğal afetle karşı karşıya kaldığını söyleyen Steine konuşmasında, doğal afetlerin meydana gelmesinin tamamen önleyemeyeceğini ancak ağaç ve orman kaynaklarının uygun ve sürdürülebilir yönetimi ile sel ve orman yangınlarının şiddetinin azaltılmasına yardımcı olabildiğini vurguladı.
“Kastamonu, orman varlığı açısından ülkemizin en zengin ili”
Kastamonu Valisi Meftun Dallı, yaptığı açılış konuşmasında temel anayasal görevinin orman varlığının korunması ve geliştirilmesi olduğunu söyleyerek, Kastamonu’da mevcut orman ürünlerinin nitelikli olduğunu ifade etti. Kastamonu’da üretilen ürünlerin Türkiye geneline ve yurtdışına ihraç edildiğini söyleyen Vali Dallı, bu başarının devamlı olması gerektiğine dikkat çekti.
Valinin konuşmasının ardından kürsüye çıkan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25’i barınmak, geçinmek ve yiyecek temin etmek için ormana bağlı yaşamak durumunda olduğunu vurgulayarak, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını ısınmak ve yemek ihtiyacını gidermek için yakacak olarak odun kullanmakta olduğunu ifade etti. İnsanın temel ihtiyaçlarını sağladığı orman varlıklarının iyi yönetebildiğinde sürdürülebilir olduğunda çevreye ve dünyaya katkı sağlanabileceğini ifade etti. Ağaçların zararlılardan korunması için önemli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Yumaklı, “Ağaç zararlıları ve hastalıkları ormanlık alanlara, yangınlardan beş kat daha fazla zarar veriyor. Yani mücadelenin büyüklüğünü anlatması açısından çok önemli. O yüzden Orman Genel Müdürlüğü teşkilatı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın diğer birimleriyle beraber yaklaşık 50 türdeki zararlıya karşı mücadele etmektedir. Bu mücadele de biyolojik mücadelenin altını çizelim. Yaklaşık 54 üretim istasyonunda 8 farklı türde 650 bin faydalı organizma üretilerek ormanlarımıza salınmaktadır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı, protokol üyeleri ve katılımcıların açılan stantları gezmesi ve ağaç dikimi ile devam etti.
Açılış konuşmalarının ardından etkinliğin ilk gününde sabah oturumu, Bakanlık Sunumları, Sürdürülebilir Orman Yönetimi Kapsamında Ormancılık Faaliyetleri, Özel sektör Sunumları, Göksel Korkmaz’ın “Orman Ürünlerinde Yeni Çağ: “EKSİ(-)Karbon-“ çalışması ile Haluk Yıldız’ın “Biyoekonomiye Geçiş Sürecinde Sürdürülebilir Ağaç Bazlı Panel Sektörünün Bugünü ve Geleceği” çalışmaları ile tamamlandı.
Öğleden sonra gerçekleştirilen oturum ise Prof. Dr. Derya Eşen’in sunumu ile başlarken devamında Prof. Dr. Yusuf Serengil’in “Türkiye’de Orman Yönetiminin ve Ekosistem Hizmetlerinin Belgelendirilmesi ve Geleceği, Türkiye’de İklim Tarafsızlığını Gerçekleştirmenin Yol Haritası: Uzun Vadeli Ormancılık Stratejilerinin Kapsamlı Bir Analizi çalışması” ile devam etti. Ardından FAO/UNECE Ortak Komite Başkan Yardımcısı Ekrem Yazıcı ise oturumda AB Ormansızlaşma süreci, Ormansızlaşmayan Ürünlere İlişkin Yönetmelik çalışmasını dinleyici ile paylaştı. Orman Fakültemiz Öğretim üyesi Doç. Dr. Bahadır Çağrı Bayram ise “Sürdürülebilirlik, orman ürünleri endüstrisinde nasıl uygulanabilir? Döngüsel ekonomi sürdürülebilir üretim için her derde deva mı?” Çalışması ile devam ederken Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu, ise “Türkiye’ deki Ahşap Panel Endüstrisinin Sürdürülebilirliği ve Çevresel Etkinin Değerlendirilmesi” sunumu ile oturum tamamlandı.
İlk günün son oturumunda FAO temsilcisi Sven Walter, “Ormana Dayalı Biyoekonomi ve Küresel Orman Sektörü Görünümü 2050” sunumu ile UNECE/FAO temsilcisi Florian Steierer, ise “Bölgesel Orman Görünümü Çalışmalar” adlı sunumlar dinleyicilerin beğenisine sunuldu. Sven Walter, FAO” FAO’nun ACSFI ve CPF Girişimi “Sürdürülebilir Bir Dünya için Sürdürülebilir Ahşap” (SW4SW), isimli çalışma ilk günün son sunumu oldu. Toplantının ikinci gününde kamu ve özel sektör çalışanları bir araya gelerek grup çalışması yaptı. Grup çalışmasında ise çalışanlar bilgi ve deneyimlerini birbirine aktaracak. Çalıştayın son gününde tüm katılımcıların özel orman işletme şirketine saha ziyareti ile program sona erecek.