Bulgur’un Hikâyesi Kastamonu’da
Türk Mutfağında önemli bir yere sahip olan bulgurun hikâyesi Üniversitemiz Turizm Fakültesinin organizasyonuyla Kastamonu’ya taşındı.
Üniversitemiz Turizm Fakültesi, 24 Temmuz 2023’te düzenlediği “Asuman Kerkez ile Bulgurun Hikâyesine Işık Tutuyoruz” etkinliğinde, TV yapımcısı, Gastronomi editörü ve akademisyen Sayın Asuman KERKEZ, Kastamonu Kadın Kooperatifleri, STK’lar, girişimci kadınlar ve gastronomi meraklılarıyla bir araya geldi.
İstiklal Yolu Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, binlerce yıldır Mezopotamya’dan Anadolu topraklarına gelerek bu bölgede yaşayan insanların beslenme düzeninde önemli bir rol oynayan bulgurun tarihçesi, mutfaktaki yeri ve önemi Sayın KERKEZ tarafından dinleyicilere anlatıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Alptekin SÖKMEN yaptı. Dekan Prof. Dr. SÖKMEN, Asuman KERKEZ’i girişimci kadınlar ve kadın kooperatifleri ile bir araya getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Prof. Dr. SÖKMEN, bu organizasyonda siyez buğdayının ata tohumun üretim merkezlerinden olan Kastamonu’da üretimin ön plana çıkması ve işlenmesi, kaliteli tarım ürünlerin Kastamonu ekonomisine katkıda bulunması ve farkındalık yaratması amacıyla girişimci kadınları ve KERKEZ’i bir araya getirdiklerini vurguladı.
Açılış konuşmasının ardından söz alan Sayın Asuman KERKEZ, insanlara bir gıdanın sağlıklı olduğunu anlatabilmek için o gıdanın her şeyini bilmek gerektiğini söyledi. Ayrıca KERKEZ, insanların bilinçli bir şekilde gıda terörü estirdiğini dile getirerek buğday ürünlerinin kötülendiğini ancak olağanüstü durumlarda insanların buğday depoladığını ifade etti. KERKEZ, bulgurun Anadolu’da en az 4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mezopotamya’dan Anadolu’ya, Hititlerden Selçuklulara, yağmur duası geleneklerinden anılara, sağlıklı beslenmeden nasıl markalaşacağına kadar çok geniş bir pencereden bulguru anlatılır. Bir tabak pilavdan, bir sıkım köfteden ibaret olmayan, binlerce yıllık essiz kültürü ifade eden, dünyada her geçen gün daha da önem kazanan bulgura sahip çıkmak, hak ettiği değeri kazandırmak ve gelecek nesillere bırakmak en büyük amacım”
KERKEZ, bulgurun sağlıklı bir ürün olduğunu radyasyon emmeyen bir gıda olması sebebiyle savaş zamanında dayanıklı ve besleyici bir besin olması nedeniyle askerlerin ve halkın iaşesinde verimli olduğunu vurgulayarak bulgurdan yapılan yemeklerin Türk mutfağında sayısız örneği olduğunu ve hatta bulgurdan yapılan ekmeklerin de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.
Bulgur ve bulgurdan üretilen yemeklerin çeşitliliğinin arttırılması ve geliştirilmesi gerektiğini söyleyen KERKEZ, bir ürüne ne kadar çok emek verildiğinin, kalitesinin yükseltilmesinin ve ürüne sahip çıkılmasının gastro-milliyetçilik olduğunu ve bunun da mutfak kültürünü korumada önemli olduğunu ifade etti.
Bir ürünü pazarlamanın öneminden bahseden talep yaratmadan üretim olmayacağını söyleyen Kerkez, Türkiye dışındaki ülkelerin mutfağına girmeyi hedeflenmesi gerektiğini bunun için profesyonel ve modern tekniklerle çalışılması gerektiğini vurguladı.
Sayın Asuman KERKEZ toplantıda yer alan katılımcılar ile interaktif soru cevap yaparak kazananlara “bulgur” isimli kitabını armağan etti.