Üniversitemizde Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Ahşap Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve bu yıl ilki gerçekleşen Ulusal Ahşap Oyun ve Oyuncak Tasarım Yarışmasına 74 aday başvuruda bulundu. Elemeden geçen 48 aday birincilik için kıyasıya mücadele etti.
Program, 23 Aralık 2022 tarihinde Merkez Kütüphane Güzel Sanatlar Galerisinde yarışmaya katılan eserlerin sergilenmesi ile başladı. Ulusal Ahşap Oyun ve Oyuncak Tasarım yarışmasına katılan 48 adayın eserleri, jürinin beğenisine sunuldu.
Programın açılış konuşmasını yapan Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Önder Tor, yarışma hakkında bilgiler vererek, katılımcılara ilgilerinden ötürü teşekkür etti.
Tor’un ardından konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan ise yarışmaya katılan tüm yarışmacılara göstermiş olduğu ilgiden ve verdiği emeklerinden dolayı teşekkür ederek, başarılar diledi.
Serginin açılışı, yarışmacıların eserlerinin sergilendiği Yarışma Sergisi’nin gezilmesinin ardından son buldu.
Yarışmanın ikinci bölümünde ise Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonunda ödül töreni gerçekleştirildi.
Programın açılışında yarışmanın Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Cevat Söğütlü kısa bir bilgilendirme konuşması gerçekleştirdi.
Törenin açılış konuşmasını yarışmanın ana sponsoru ve Kastamonu Entegre Ağaç San. Tic. AŞ direktörü Enüs Koç yaptı. Yarışmada ahşap oyuncakların, çevre ve çocukların dünyasına sağladığı katkılar hakkında bilgi veren Koç, kurum olarak çevre dostu ürünler ürettiklerini ve kullanımını desteklediklerini söyledi.
Ağaç ürünlerinden yapılmış oyuncakları üretimi ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik her türlü desteği vermekten onur duyduğunu belirten Koç, çevre dostu ahşap oyuncakların, çocuklar ile doğa arasında bir bağ kurduğunu, çocukların eğitim becerilerinin gelişmesine katkı sağladığını ve görsel ve estetik yeteneklerinin gelişmesinde yardımcı olduğunu vurguladı. Çocuklar açısından sağlıklı ve geri dönüştürülebilir, yenilenebilir ürün olduğunu dile getirerek ahşap oyuncak kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Koç’un ardından söz alan Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi Önder Tor, ahşabın kalbi olarak nitelendirdiği Kastamonu’nun, oyun ve oyuncakların doğal, sağlığa uygun, sürdürülebilir ve çevre dostu olan ahşap malzemelerden üretilebilmesi için güçlü bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Tor konuşmasını şöyle tamamladı. “Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşan üniversitemiz, ilgili birimleri ile birlikte ahşap oyun ve oyuncak kullanımın daha çok benimsenerek yaygınlaşması, tasarım ve üretim çeşitliliğinin artırılması, yatırımların bu alanlara da yapılabilmesini öne çıkaracak çalışmalarına devam etmektedir.”
Doç. Dr. Önder Tor’dan sonra konuşan Kastamonu Teknokent İdari ve Mali İşler Sorumlusu Kazım Yasin Özbey, Teknokent’in çalışmaları hakkında bilgiler vererek, girişimcilere yönelik verilen destekleri içeren bir bilgilendirme konuşması yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından birbirinden ilginç tasarımların yarıştığı etkinlikte serbest katılımcı kategorisinde birinciliği “Katman” isimli tasarımı ile Cemil Yavuz alırken aynı kategoride ikinciliği “Dore Mimi Üçleme/Triple” oyunlu projesi ile Funda Argun, üçüncülüğü de “Denge Labirenti” çalışması ile İbrahim Ustabaşı aldı.
Yarışmanın “Genç Katılımcı” kategorisinde birinciliği “Küpe Küp” isimli tasarımı ile Merve Eylül Aytekin alırken aynı kategoride ikinciliği Şehir projesi ile Akın Tekin, üçüncülüğü de “Movo” çalışması ile Nihal Soykan aldı.
Yarışmacıların ödüllerini Rektör yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan, Enüs Koç, Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu ve Prof. Dr. Cevdet Söğütlü takdim etti.
Takdimin ardından ödül töreni, toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.