Üniversitemiz 4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayına Katıldı
Daha önce 2015-2018 yılları arasında yürütülen ve bu sene Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Sayın Emine Erdoğan’ın da iştirakleriyle gerçekleşen, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Sayın Yunus Kılıç, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu Başkanı Sayın İbrahim Aydın, Orman Genel Müdürü Sayın Bekir Karacabey, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Küçük, birçok uzman akademisyen kamu ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı çalıştay, pandemi sebebiyle bu sene çevrimiçi olarak düzenlenmiştir.
Çalıştay açılısında bir konuşma yapan Sayın Emine Erdoğan, “Tam da şifa aradığımız pandemi döneminde, burada konuşulanlar ayrı bir değer taşıyor. Zira hepimiz bugünlerde sağlığın, derin bir nefes alabilmenin ne kadar büyük nimet olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu anlamda tabiatın şifa kaynaklarını keşfe çıkmalıyız. Tabiat bilinen en büyük eczanedir. Bitkilerin dili hala yeterince keşfedilmemiş son derece zengin bir dildir. Bugün modern tıpta kullanılan ilaçların temelinde bitkiler var. Eski zamanlarda tıp bizatihi bitkilerden edinilen şifaydı. Tabii bununla birlikte bitkilerden şifa elde etmenin de bir kültürü vardı. Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ülkemiz büyük bir potansiyele sahip. Gerek ekonomik getirisi,
gerekse küresel olarak artan talebi mutlaka göz önüne almalıyız. Bu fırsatı ülkemiz lehine kullanmalıyız” diye konuştu.
Sektörün tüm paydaşlarının bir arada olduğu, üretimden ihracata, katma değerli ürünlerden gelecek vizyonuna kadar bütün konuların ele alındığı çalıştayda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, “Ülkemizin bitkisel zenginliğini katma değere çevirmek için çalışıyoruz. Son 18 yılda tıbbi ve aromatik bitki ekim ve dikim alanımızı 2 kat artışla 1,7 milyon dekara, üretimimizi ise 5 kat artışla 370 bin tona yükselttik. İhracatımız 105 milyon dolardan 404 milyon dolara ulaştı. Kekik ve defne ihracatında dünya lideriyiz. Dünya defne ihtiyacının %90’ını biz karşılıyoruz. Yine; kimyon, adaçayı, biberiye ve anasonda da önemli bir tedarikçi konumundayız. Tohum Gen Bankamızda 264 türe ait 2.641 tıbbi ve aromatik bitki örneğini de koruma altına aldık” dedi.
Çalıştaya katılan ormancılık ve tabiat turizmi sahasında ihtisaslaşan Üniversitemiz hem bölgesel hem de ulusal düzeyde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu. Ayrıca, Üniversitemiz Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Kerim Güney, 4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayında Eğitim, Sağlıklı Tüketim, Ruhsat ve Mevzuat Çalışmaları Başlıklı 2. Çalışma Grubunda “Kastamonu’da Ekinezya (Echinacea purpurea), Tıbbi Adaçayı (Salvia officinalis), Bilyalı Kekik (Origanum onites), Mentollü Nane (Mentha piperita), Sarı Kantaron (Hypericum perforatum) ve Dağ Kekiği (Thymus vulgaris) türlerinin Ekonomiye Kazandırılma Süreci ve Çıktıları” adlı sunumunu gerçekleştirmiştir.
Üniversitemizin ihtisaslaşma kapsamında ormancılık odaklı çalışmalar içerisinde tıbbi aromatik bitkiler ile ilgili yapılan çalışmalara da değinen Güney, tıbbi aromatik bitkiler konusunda hem teorik hem de uygulamaların içerisinde yer alan bilim insanı olarak çok detaylı ve değerli bilgi paylaşımında bulundu.