Üniversitemiz Orman Yangınları İle Mücadelede Yeni Yaklaşımlar Çalıştayında Etkin Rol Üstlendi

​Türkiye yüz ölçümünün yüzde 29,2’sini oluşturan ormanların korunması ve geliştirilmesi için mücadele eden Orman Genel Müdürlüğü (OGM), doğal ekosisteme en büyük zararı veren orman yangınlarının önlenmesi için yeni yaklaşımları masaya yatırdı. 24 – 25 Aralık tarihinde pandemi sebebiyle online olarak düzenlenen “Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar” çalıştayında yangınlarla mücadelede kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere ilişkin yeni yaklaşımlar geliştirilmesi hedeflendi.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürü Sayın Bekir Karacabey, OGM personeli, akademisyenler ve araştırmacıların katılımı ile düzenlenen çalıştay kapsamında, orman yangınlarının önlenmesi, mücadele edilmesi, yangınlar sonrasındaki çalışmalar ve yeni teknolojik gelişmeler ele alındı. Bu yıl ilk kez yapılan ve pandemi nedeni ile online olarak düzenlenen organizasyonda konunun uzmanlarıyla, bir yandan mevcut durumun analiz edilerek sorunlar masaya yatırıldı, diğer yandan da orman yangınlarıyla mücadelede kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere ilişkin yeni yaklaşımlar değerlendirildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çalıştayda yaptığı konuşmada orman yangınlarıyla mücadelede teknolojinin önemine değindi. Orman yangınlarını tespit ve mücadelede bu yıl ilk kez İHA’ların kullanıldığını hatırlatan Sayın Pakdemirli, “Hem ekiplerin müdahalesi, hem de ekiplerin yönlendirilmesi noktasında çok da faydasını gördük. Bir İHA ile anlık olarak 600-800 bin hektarlık alan, 1 dakika içinde ise, 3 ila 3,5 milyon hektarlık alan taranabilmektedir. Böylece yangınlar en hızlı şekilde tespit edilerek bölgeye kısa sürede ulaşım sağlanmaktadır” dedi. Sayın Pakdemirli, 2021’de de 4 dron, 5 amfibik uçak ve 30 helikopter ile hava gücü filosunu daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtirken, yangınlarda haberleşme sıkıntısını ortadan kaldıracak Yangın-Cell sisteminin devreye gireceğini de söyledi.

Orman Genel Müdürü  Bekir Karacabey, çalıştayda yaptığı konuşmasında “2020 yılında çıkan yangın sayısının son 10 yılın ortalamasına göre yüzde 35 oranında artış gösterdiğini belirterek, Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı ile insansız hava ve kara unsurlarının geliştirilerek yanan alanların azaltılması ve yangınla mücadele maliyetlerinin düşürülmesini amaçladıklarını” söyledi.

Bu yıl ilk kez düzenlenen çalıştay öncesinde OGM personeli, akademisyenler, STK temsilcileri ve tecrübeli yöneticilerden oluşan 4 ayrı grup belirlendi. “Orman yangınlarını önleme çalışma grubu”, “Orman yangınlarıyla mücadele çalışma grubu”, “Orman yangını sonrası işlemler çalışma grubu” ve “Orman yangınları konusunda teknolojik gelişmeler çalışma grubu” bir araya gelerek taslak konuları tespit ettiler. Üniversitemizin etkin rol aldığı çalıştaya katılan Ormancılık ve Tabiat Turizmi ihtisaslaşma koordinatörü Prof. Dr. Ömer KÜÇÜK Ülkemizde orman yangınları ile mücadele adlı sunum yaptı.  Ayrıca,  Orman yangınlarını önleme çalışma grubu grup başkanlığını yürüterek çalışma grubu raporunun hazırlanmasında görev yaptı.