“Tıbbi Aromatik Bitki Üretiminde Bakım Çalışmaları” Uygulamalı Eğitimi Tamamlandı

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü işbirliği ile düzenlenen “Tıbbi Aromatik Bitki Üretiminde Bakım Çalışmaları” uygulamalı eğitimi 29 Haziran 2021 tarihinde Gölköy’deki tıbbi aromatik bitki bahçesinde gerçekleşti.

Uygulamalı eğitim programının açılışına Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof Dr. Ömer Küçük, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Orman Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güney ile Doç. Dr. Miraç Aydın, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü akademisyenleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Taşköprü Yerel Eylem Grubu, Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi, Dadaylı Kadın Girişimciler Derneği, TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu,  Slow Food Kastamonu Birliği, Özel Bireyleri ve Ailelerini Destekleme Derneği ve yerel halk katılım sağladı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ömer Küçük Türkiye’deki 15 İhtisas Üniversitesinden biri olduklarını belirterek, Kastamonu’nun orman zengini bir şehir olduğunu, mevcut potansiyeli özel sektörle, STK’larla ve yerel halkla paylaşarak ekonomiye kazandırma ve nitelikli iş gücünü artırma amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti. Diğer taraftan odun dışı orman ürünlerinin dünya pazarında çok önemli bir yere sahip olduğunu, ülkemizde de bu anlamda bölge şartlarına uygun olarak yetiştirilebilen ve ekonomik değeri olan tıbbi aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılması için ihtisaslaşma sahasında çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem ise konuşmalarında, Aromatik Bitki Üretimi projesinde daima destek olacaklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güney tıbbi aromatik bitki üretiminde tür seçimi, toprak hazırlığı, yabani ot bakımı ve çapalama ile Doç. Dr. Miraç Aydın arazi sulama teknikleri ve suyun kullanımı hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Uygulamalı eğitime katılanlara teşekkür edilerek, katılım belgeleri takdim edildi.

Tıbbi aromatik bitkilerde bakım çalışmaları uygulama eğitimini tamamlayanlara bir sonraki aşamada yine aynı sahada uygulamalı hasat eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Böylece tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, bakımı ve hasat edilmesinin uygulamalı eğitimini alan katılımcıların kendi arazilerinde tıbbi aromatik bitki bahçe oluşturmaları teşvik edilmiş olacaktır.