Kastamonu Kadın Kooperatifleri Vizyon ve Kalkınma Paneli

Panelimize kooperatiflerimizin yanı sıra başta Valimizin kıymetli eşi Sayın Bahar ÇAKIR, AK Parti millet vekimizin kıymetli eşi Sayın Birgül ÇELİK, Başsavcımızın kıymetli eşi Sayın Buket KAPAĞAN olmak üzere, KUZKA Sosyal Kalkınma Birimi Uzmanı Sayın Elifcan ALTINIŞIK da katıldılar. Panel moderatörü Doç. Dr. Alev SÖKMEN ve Valimizin kıymetli eşi Sayın Bahar Çakır hanımefendinin açılış konuşmalarıyla başlayan oturumda dört kadın kooperatifi ve KUZKA Sosyal Kalkınma Birimi Uzmanı yer aldı.

Doç. Dr. Alev SÖKMEN, kadın kooperatiflerinin vizyon ve amaçlarının belirlenmesi, faaliyetlerinin tespit edilmesi ve iş birlikleri noktasında neler yapılabileceğine değinirken, Sayın Bahar ÇAKIR hanımefendi ise yöresel ürünlerin geliştirilmesi ve geleceğe aktarılması noktasında kadın kooperatiflerinin önemini vurguladı. Sonrasında, Kooperatif başkanları tek tek söz alarak, kuruluş amaçlarından, hizmet ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sarı Konak Kadın Derneği Başkanı Sayın Mihriban TÜFEKÇİ, “Üreten Kadın Mutludur” sloganıyla yola çıktıklarını ve kalkınmada kadının gücünü göstermek istediklerini ifade etti. Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Sayın Serpil DURGUT “Ruhumu Tanıyorum”, “Kız Kardeşimin Çeyizi” gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini ve taş baskı, yöresel yemekler, filografi ve sepet örücülüğü gibi etkinlikler düzenlediklerine değindi. Özellikle Japonya ile kurulan iş birliği sayesinde Kastamonu iğne oyalarının yoğun ilgi gördüğünü vurguladı. İhsangazi Üreten ve İşleyen Eller Siyez Kooperatifi Üyesi Sayın Beste ÇULLU, İstanbul ve Ankara’daki tanıtım faaliyetlerine katıldıklarına değinirken, siyezle hazırladıkları ürünleri ulusal çapta tanıtmaya çalıştıklarını belirtti. Taşköprü KÖY-ÜRET Kadın Girişimciler Kooperatif Başkanı Sayın Behiye EKİNCİ, karakazan usulü yöresel ürünler hazırladıklarını, bu yıl 6000 lavanta fidesini toprakla buluşturduklarını ifade ederek yöre kadınlarına yevmiye usulü ekonomik destek sağladıklarına dikkat çekti. KUZKA Sosyal Kalkınma Birimi Uzmanı Sayın Elifcan ALTINIŞIK, bölgesel kalkınmayı teşvik ve yerel dinamikleri harekete geçirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, kooperatifler arası dayanışmanın önemini vurguladı. Ayrıca, ajansın dernek üyelerine eğitimler ile destek olabileceğine dikkat çekti. Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (MERLAB) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Fatma Yağmur HAZAR veSayın Merve ZURNACI yöresel gıdaların analiz sürecine yönelik ücretsiz eğitim desteği sağlayacaklarını ifade etti. Aynı zamanda yetkililer, Türk Gıda Kodeksi kuralları gereğince üretilen ürünlerin üzerindeki besin değeri tablosunun gerekliliğine dikkat çekti. Kooperatiflere gıdaanalizi sürecinde gerekli destekleri sağlayabileceklerini belirttiler. Panelin sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Kasım YENİGÜN söz alarak, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Teknopark faaliyetlerini ve bu birimler aracılığı ile kadın kooperatiflerine ve derneklerine markalaşma konusunda verilebilecek destekleri açıkladı ve öneriler de bulundu. Panelde ayrıca, kadın kooperatiflerinin ve derneklerinin turizm faaliyetlerine nasıl katkı sağlayabilecekleri konusunda; gastronomi festivallerinin düzenlenmesi, gelen misafirlere dernek üyeleri tarafından gönüllü rehberlik yapılması, yöresel ürünlere yönelik çalıştayların yapılması gibi birçok öneri sunuldu, markalaşma ve ürün tanıtımı konusunda e-ticaretin önemi vurgulandı.

Yaklaşık iki saat süren panel, katılım belgesi ve plaket takdimi ile sona erdi.