İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi Projesi Tamamlandı

Ormancılık ve Tabiat Turizmi sahasında ihtisaslaşan Üniversitemiz akademisyenlerinden Öğr. Gör. Berkan Güngör’ün yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde desteklenen ‘İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi’ başlıklı proje tamamlandı.

Projeye çok kısa bir süre içinde 409 başvuru yapılmıştı. Projeye başvurular arasından nitelik ve açık uçlu sorulara verdikleri cevaplara göre 30 lisans ve lisansüstü öğrenci katılımcı olarak seçildi. 20 Ağustos Cumartesi akşamı Daday İksir Resort Town’da seçilen katılımcıların buluşması ile başlayan proje toplam 7 gün sürdü.

Katılımcılar 7 günlük süreçte 71 saat eğitim, 20 atölye, 3 bilimsel gezi, 1 sergi, 1 çalıştay ve 1 fidan dikim etkinliğine katıldı.

Programın ilk günü açılış konuşması projenin gönüllü eğitmenlerinden, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen tarafından gerçekleştirildi. Ardından Harran Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Yenigün “İklim Değişikliği, Doğa ve Türkiye”, Doç. Dr. Mustafa Hakkı Aydoğdu “İklim Değişikliğine Dayalı Tarımsal Üretimde Sürdürülebilirliğin Sağlanmasına Yönelik Uyum Politikaları”; Üniversitemizden Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe Altunel “Sudaki Ayak İzimiz” adlı eğitimlerini gerçekleştirdiler.

Programın ikinci günü ise katılımcılar Taşköprü İlçesi’ndeki Arslanlı köyü mevkiinde bulunan yangın sahasını ziyaret etti. Burada Orman Yangınları Uzmanı, Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük tarafından sahada bulunan proje ekibine; ‘Orman Yangınları ve Alınması Gereken Tedbirler’ başlıklı eğitim verildi. Ekibe Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü’nden, İşletme Müdürü Taner Altun, Kırkçam Orman işletme Şefi Mehmet Oral ve Daday 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezinden Dr. Funda Gül refakat etti. Eğitim’in ardından Daday’a dönen proje ekibi, Daday Yumurtacı Göleti’nde “Çevre Temizliği ve Geri Dönüşüm Bilinci” etkinliğini gerçekleştirmek için gölet çevresinde çöp topladı. Göletteki temizliğin ardından otele geçen katılımcılar önce Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tolga Ulusoy’un “Sürdürülebilir Tüketim ve Sürdürülebilir Yatırım” dersine katıldılar ve ardından da Prof. Dr. Seyhan Yılmaz ve Doç. Dr. Firdevs Müjde Gökbel eşliğinde gölette toplanan çöpleri geri dönüştürebilmek için “Geri Dönüşüm Heykeller” atölyesine katıldı.

Üçüncü gün Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kastamonu Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün’ün “İklim Değişikliğinin Afet Etkisinin İnteraktif Boyutlu İncelenmesi” dersiyle başladı.

Akabinde Kastamonu Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Ağaçlandırma Protokolü’ne ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nden “İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi” projesine gönderilen destek mektubuna istinaden 23 Ağustos 2022 tarihinde Daday İnciğez mevkiinde fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. Dikim etkinliği öncesi katılımcılara Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ve Kastamonu Orman Fidanlık Müdürlüğü’ne bağlı Daday Orman Fidanlık Şefliği’nden Fidanlık Şefi Nurcihan Esra Gedikoğlu Kayacık tarafından bilgilendirmeler gerçekleştirildi.

Ardından proje katılımcıları tarafından dikim sahasına Daday’a özgü, coğrafi işaret tesciline sahip 80 adet 2+1 yaşlı kaplı Üryani Eriği (Ala Erik) fidanı dikildi. Öğle yemeğinin ardından Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdullah Çelik “İklim Değişikliği’nde Yönetişim, Yerel Yönetimlerin Rolü ve Gençlik” adlı eğitimi gerçekleştirdi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Oya Aşan Yüksel ve Doç. Dr. İsmet Yüksel’in eşlik ettiği “Geleceğe Notlar” etkinliğinde proje ekibi atık kağıtları geri dönüştürdüler. Gün sonunda ise Kastamonu Üniversitesi’nden Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erol Tekin “Ekolojik Girişimcilik” eğitimini gerçekleştirdi.

Programın dördüncü günü proje ekibi ve katılımcıları ile Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ziyaret edildi. Ziyarette Kastamonu Valiliği İl Sosyal Etüd Proje Müdür V. Suat Tüfekci tarafından 2021 yılında Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketine dair bir sunum gerçekleştirildi. Tüfekci’nin sunumun ardından Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Uğur Minder, ekibe bilgilendirmelerde bulundu.

Ziyaretin ardından proje ekibi, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcımız Doç. Dr. Miraç Aydın’ın “Sel ve Taşkın Afetinden Korunmak için Ne Yapmalıyız?” adlı eğitime katılmak için Bozkurt ilçesine doğru yola çıktı. Burada, Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Miraç Aydın tarafından sahada bulunan proje ekibine; ‘Sel ve Taşkın Afetinden Korunmak için Ne Yapmalıyız?’ başlıklı eğitim verildi.

Eğitim, toplamda üç noktada gerçekleştirildi. Havzanın üst kısmından başlayan eğitimlerde öncelikle sel sonrası tahrip olan yollar incelendi. Akabinde havzayı tepeden gören bir nokta seçilerek katılımcılara selin boyutu anlatıldı. En son ise Bozkurt şehir merkezine inilerek selin şehir merkezinde yarattığı tahribat katılımcılara gösterildi. Ekibe Bozkurt Kaymakamlığı’ndan Yazı İşleri Müdürü Yalçın Büyükçatak, Tezcan Orman İşletme Şefliğinden İşletme Şefi Ufuk Saraçoğlu, Orman Muhafaza Memuru Hüseyin Büyükçalgaz, Arazöz Operatörü Abdullah Aslan ve Daday 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezinden Dr. Funda Gül refakat etti. Eğitimin ardından Daday’a dönen katılımcılar Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Çimen öncülüğünde “Ayak İzlerini Takip Ediyorum” adlı yaratıcı drama etkinliğine katıldılar. Gün, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Uyanık’ın “Suya İkinci Şans: Yeniden Kullanım” isimli eğitimi ile sona erdi.

Programın beşinci günü Sekoya Handmade kurucusu Selin Özdil Coşkunırmak ve Üniversitemizden Doç. Dr. Önder Tor öncülüğündeki “Ekolojik Baskı: EcoPrint” atölyesi ile başladı. Öğle yemeğinin ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tevfik Erdem “Kaynağında Atık Ayrıştırma Farkındalığı” etkinliğini gerçekleştirdi.

Proje kapsamındaki çalıştayların gerçekleştirildiği altıncı günde sabahtan “İklimin Geleceği: İklim ve Tabiat Çalıştayı”na katılan katılımcılar öğleden sonra da “İklimin Geleceği: İklim ve Beşer Çalıştayı”na katılım sağladı. Her iki çalıştay da Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştayda projede yer alan eğitmenler konuşmacı olarak yer aldılar. Çalıştayların ardından Üniversitemiz  Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nı ziyaret eden katılımcılar burada Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güney öncülüğünde “Tıbbi Aromatik Bitkilerden Nihai Ürün Üretimi” atölyesine katıldılar. Doç. Dr. Burhan Sevim’in “İklim Değişikliğine Karşı Sorumlu Turizm” dersi ile gün tamamlandı.

Projenin son ve yedinci günü ise proje kapsamındaki atölyelerden üretilen ürünler Kastamonu Teknokent binasında sergilenerek ziyaretçilere açıldı. Yine aynı binada proje kapanış toplantısı gerçekleştirildi ve hem proje ekibi hem de katılımcılar projeye dair değerlendirmelerde bulundu.

Öğle yemeğinin ardından proje ekibi ve katılımcılar vedalaşarak proje sonlandırıldı.