‘Bitki Sistematiğinde Bilimsel Bitki Ressamlığı’ Projesi Başarı ile Tamamlandı

Ormancılık ve Tabiat Turizmi sahasında ihtisaslaşan Üniversitemiz ev sahipliğinde 05-09 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleşen TÜBİTAK 2237/A destekli “Bitki Sistematiğinde Bilimsel Bitki Ressamlığı” projesi başarı ile sona erdi.

Orman Fakültesi Orman Mühendisliği bölümü Orman Botaniği ABD Öğretim elemanı Dr. Ayşe Öztürk Pulatoğlu’nun yapmış olduğu proje Türkiye’nin farklı illerinden doğa bilimleri ile ilgili çalışan öğretmen, akademisyen ve araştırmacılardan oluşan 15 katılımcı ile gerçekleşti.

Eğitime, Orman Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nurcan Yiğit ve Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güney’de vermiş oldukları eğitim ile katkı sağladı.

Proje kapsamında ülkemizin bitki çeşitliliği, ülkemizdeki endemik bitkiler ile herbaryumların bitki sistematiği çalışmalarındaki yeri ve önemi, tıbbi, aromatik ve yenilebilir bitkiler konularında uygulamalı ve teorik eğitimler düzenlendi. Ayrıca, bitkilerin tanımlanmasında / teşhis edilmesinde kullanılan terminolojiye dikkat çekilmiş ve bitkileri ayırt ederken hangi ayrıntıların göz önünde tutulması gerektiği vurgulanarak teknik çizim eğitimleri verildi.

Proje ile ülkemizin bitki biyoçeşitliliğini içerecek Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, ANG Vakfı ve Flora Araştırmaları Derneği’nin işbirliği içinde Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen ve 30 cilt olarak yayınlanması planlanan “Resimli Türkiye Florası” Projesi’ne bilimsel bitki ressamları yetiştirilmesi konusunda altlık oluşturarak katkı sağlandı.

Eğitim ile başta ülkemizdeki bitkiler olmak üzere, bitkileri tanımak, tanıtmak konularında eğitimler verilerek her bir katılımcının doğa bilinci konusunda farkındalığı artırılmış, ülkemizin biyoçeşitlilik koruma çalışmalarına katkı sağlanmıştır.

Proje çıktısı olarak eğitim sürecinde elde edilen bitki resimleri Üniversitemiz Orman Fakültesi Derslikler koridorunda 1 hafta süreyle sergilenecektir.

Katılımcı görüşleri video bağlantısı için buraya tıklayınız.